Resa till Östergötland – Östergötlands teknik och kultur

Seniorernas traditionella resa går inte denna gång till exotiska länder av förekommen anledning utan till vårt västra grannland. Vi fortsätter där vi slutade i Uppland när vi besökte vallonbruken.

Industrin i Östergötland har långa traditioner ända sedan Louis de Geers tider. Vi skall naturligtvis besöka Louis de Geers slott i Finspång. Vår bas under tre nätter blir Norrköping med stolta industriella traditioner med träförädling och framför allt textil. Där finns det unika industrilandskapet, som i världen i stort sett bara överträffas av Manchester. Göta kanal blir en av våra huvudpunkter. Vi gör en liten kryssning där.

Program 

Söndag 11 september

16.00 träff i Vikingterminalen (Skatuddskajen 8, 00160 Helsingfors)
17.30 avfärd med Viking Line från Helsingfors
A la carte middag och bufféfrukost ombord

Måndag 12 september
Vi äntrar Wikströms buss och åker direkt till Norrköping. Hela eftermiddagen ägnar vi oss åt industrilandskapet vid strömmen promenerande med guidning. Först äter vi dock lunch i historisk miljö. Avslutningsvis besöker vi Visualiseringscentret. Vi checkar in  på hotell President centralt på norra sidan om Strömmen.

 Tisdag 13 september
Dagens huvudnummer är Göta kanal. Vi åker på en kryssning mellan Berg och Borensberg, enligt många den bästa biten. Lunch ombord. Därefter åker vi till Motala får mer information om kanalen och besöker Motala motormuseum. Som socker på botten får vi en guidad tur i Vadstena klosterkyrka.

Onsdag 14 september.
På onsdag bär det i väg till Finspång, en ort med anor från Lous de Geers tid. Vi ser slottet och får en presentation av Finspångs industriella historia. I skrivande oklart om vi får besöka någon industri. Om inte, åker vi till Linköping och besöker ”Gamla Linköping”. På kvällen fin avskedsmiddag på Söderköping Brunn. Före det skall vi få lite egen tid för avkoppling eller shopping.

Torsdag 15 september
Vi anträder hemfärden. På vägen i Nyköping besöker vi Sveriges flygspaningsmuseum, som öppnar enkom för oss. Där finns en möjlighet till att pröva på flygsimulator. Innan vi far till Vikingteminalen hinner vi med ett kort besök på Nyköpingshus, känt för sitt blodiga gästabud.

Båten avgår kl 17:15 och anländer till Helsingfors fredag morgon kl 10:10.
Buffémiddag ombord och frukost.

Deltagaravgift:

resan kostar 800 – 900 €/person i dubbelrum och -hytt. Några priskomponenter är ännu oklara. Resa med enkelrum och -hytt kostar 150 € mer per person. I priset ingår resa med Viking Line tur-retur i A-hytt, två middagar och två frukostar ombord, busstransport (Wikströms buss), en lunch eller middag (utan måltidsdrycker) per dag, inträdesbiljetter och guidningar.

Anmälan:

anmälan öppnas måndagen den 2 maj klockan 09.00. I samband med anmälan uppbärs en bokningsavgift på 150 €. Denna summa dras av i slutfakturan.
Sluträkningen kommer en månad före avgång. Anmälan är bindande efter sista anmälningsdatum.

Maximalt antal deltagare 36 pers.
Vi bör vara minst 20 deltagare för att resan skall bli av.

Arrangör: Seniorutskottet

Lista över redan anmälda

Similar events

24.08.2022

Sommarutfärd till Söderskär och Pörtö

17.09.2022

Gamylonz 2022

30.09.2022

Building Forum och SBIF 70 år 30.9.2022