Sommarutfärd till Söderskär och Pörtö

Onsdagen den 24 augusti styr vi kosan ut i skärgården.
Avfärden sker klockan 10.00 (OBS! Tidigarelagt med en timme) från Kalkstrands brygga med en båt som är helt chartrad för oss. Till Söderskär anländer vi ca klockan 12.00 och där tillbringar vi ungefär en timme med besiktning av fyren och den kända hängbron på de ensliga öarna långt ute i Finska viken. Därefter fortsätter vi till Pörtö och lägger till vid skolans brygga. I skolan äter vi en god laxsoppa med efterföljande kaffe och bulle. Vi är tillbaka i Kalkstrand ca kl 15:30.

Hur tar du dig till Kalkstrand?
För att ta sig till Kalkstrand kan man förutom att ta egen bil åka någon av bussarna som stannar i Söderkulla. Resan dit tar ca 35 minuter. Därifrån går buss 995 ner till Kalkstrand. Sommarens busstidtabell är inte ännu publicerad. Troligen får vi arrangera skytteltrafik med privata bilar. Mera information ges inför utfärden.

Deltagaravgift:
55 € / person
Deltagaravgiften inkluderar båttransport och sopplunch.

Sista anmälningsdag är den 31 juli. Anmälan är bindande efter sista anmälningsdag.

Arrangör: Seniorutskottet

Söderskärs fyr
Redan på 1700-talet byggde ryssarna en båk på Söderskär. 1825 byggdes en båk till på Mattlandet, som hör till Söderskärs öarna.
Sommaren 1862 byggdes nuvarande fyr enligt arkitekt Ernst Lohrmanns ritningar på Mattlandets högsta punkt, i nygotisk stil; åttkantig i sex våningar. Nedre partiet 8,6 m av granit, övre av tegelstenar. Fyren är 32,5 m hög över marken och 40,0 m över havet.
Finlands första ljusanordningar, kristallprismor, tillverkade av franska Sutter & Company Co, anlände på sommaren, ena till Hangö fyren (Russarö) och andra till Söderskär.
Partiet för ljuskällan i toppen av tornet är speciellt vackert. I alla tio hörnen av koppartaket finns stuprör formade som lejonhuvud.
På hösten 1862 tändes fyren för första gången. Ljuset från fyren saknade motstycke i Finland, den bar 13 sjömil. Fyren blinkade 5 sekunder ljussken med 90 sekunders mellanrum.
Bemanningen på fyren bestod av en fyrmästare och tre fyrvaktare. De flesta fyrkarlar bodde året om på Söderskär med sina familjer, hade egna potatisodlingar och boskap.
På Bastlandet intill fanns en lotsstuga med fyra lotsar.
Hängbron byggdes under fortsättningskriget.

1957 automatiserades fyren, ändrades om till acetylendrift. 1989 släktes fyren för gott, glaslyktan med sina lejonhuvuden och linssanordning lämnades kvar som ett minne av fyrarnas guldålder.
Sjöfartsverket överlät fyren som förvandlats till en båk, till Statens fastighetsverk 1995.

Senare övergick fyren i privat ägo och innehas idag av Hans Jonasson.

Lista över redan anmälda

Similar events

11.09.2022

Resa till Östergötland – Östergötlands teknik och kultur

17.09.2022

Gamylonz 2022

30.09.2022

Building Forum och SBIF 70 år 30.9.2022