Strejker inom kemiindustrin avblåsta

Under tisdagen 15.4 godkände De Högre Tjänstemännen YTN och Kemiindustrin ett nytt kollektivavtal för högre tjänstemän inom kemiindustrin. Därmed kunde de strejker som varslats inom kemiindustrin undvikas. Kollektivavtalet baserar sig på ett förlikningsförslag från Riksmedlarens byrå. Högre tjänstemän inom energibranschen, EPA-sektorn samt IKT-branschen fick också nya kollektivavtal under tisdagen. Lönejusteringarna i avtalen är i linje med andra avtal 7,8 % under tre år.

– Det känns bra att vi äntligen har avtal för högre tjänstemän inom de flesta branscher i privata sektorn. Även om nivån på avtalen inte når upp till vår målsättning stärker de köpkraften under kommande år, säger DIFFs styrelseordförande Thomas Mård.

Mård konstaterar att förhandlingarna varit svåra. Speciellt svårt verkar det vara att nå en samsyn om hur löneförhöjningar skall fördelas för högre tjänstemän. Medan YTN utgår från att merparten skall vara allmänna förhöjningar vill arbetsgivarsidan att merparten eller helst allt skall kunna fördelas fritt av arbetsgivaren.

– För oss är det självklart att en stor del av de kollektivavtalsenliga lönejusteringarna måste vara allmänna löneförhöjningar, annars riskerar en stor del högre tjänstemän reallönesänkningar. Meritförhöjningar skall inte ses som en del av kollektivavtalsenliga förhöjningar, det handlar om personliga lönepåslag.

Enligt Mård borde man inför nästa kollektivavtalsförhandlingar ha en ordentlig diskussion mellan parterna om hur man kunde utveckla förhandlingarna. Även om arbetsgivarsidan efterlyst branschvisa förhandlingar visar vintern tydligt att alla andra branscher väntar på att teknologibranschen får ett avtal och sen i princip kopierar deras avtal. Att sitta och förhandla utan förutsättningar att nå ett resultat ser Mård som slöseri av resurser.

– Långa förhandlingar gynnar ingen utan leder bara till osäkerhet. Målsättningen för båda parter måste vara att få till stånd nya avtal före de gamla tar slut.

För att underlätta förhandlingarna i framtiden efterlyser Mård oberoende ekonomiska prognoser inför förhandlingarna liksom medlingsinstitutet i Sverige tar fram. Det så kallade märket i Sverige ligger på 6,4 % för de två kommande åren och man kunde komma överens om den nivån utan strejker.

– Den främsta orsaken till att man kan förhandla fram nya avtal utan strejker i Sverige är att man har en gemensam uppfattning om de ekonomiska förutsättningarna vilket saknas i Finland. Nivån på märket ligger 1 procentenhet över kollektivavtalen i Finland de kommande två åren vilket gör att vi tappar i konkurrenskraft om kunniga arbetstagare.

Liknande nyheter

24.04.2025

Tillväxtåtgärderna få i halvtidsöversynen

04.04.2025

Förhandlingsresultat inom flera branscher

07.04.2025

Egen aktivitet viktig i fackliga frågor