Dags för semester – vad måste jag göra?

”Sommaren är här, solen skiner och luften känns varm. Barnen har åkt iväg på sommarläger och vår gemensamma semester närmar sig. Men hur skall jag klara av att koppla av när jag inte heller i år har någon sommarvikarie som sköter jobbet under tiden jag är borta?”

Det är vanligt att högre tjänstemän inte har någon som vikarierar en under semestern, men en välförtjänt semester – kort eller lång – är ett behövligt avbrott i vardagen för att kunna återhämta sig. Speciellt efter två år av pandemi, som  skapade nya arbetssätt och tvingade flera av oss till distansarbete och isolering, vilket i sin tur kanske orsakade ensamhet, stress och sömnlöshet. Orken behövs igen på hösten när arbetet väntar på en. Därför har vi försökt samla våra bästa tips på hur du kan förbereda dig inför semestern och njuta av den till fullo.

I början av sommaren
Gör en lista på saker som är brådskande och behöver göras bort innan semestern. Flytta samtidigt mindre brådskande ärenden framåt efter semestern och lämna denna lista på arbetsbordet. När du fördelar upp arbetet har du lättare att släppa taget när det väl är dags att logga ut för semestern. Är det då en synd att tänka på arbetet ibland under semestern? Nej, vi tänker ju även på semestern ibland under arbetet. Låt det inte bara bli för mycket.

Börja semestern med att göra något som avviker från dina dagliga rutiner. Något som får tankarna bort från arbetet och är avslappnande. Det kan vara en liten resa med nära och kära, en hobby du inte utövat på en längre tid eller något annat du gillar. Stäm av med de andra familjemedlemmarna eller vännerna hur de tänker och vad de har för önskemål i god tid. Så undviker ni att det blir hektiskt och för höga förväntningar på återhämtningen. Semestern skall inte bli ett stressmoment.

Semestern behöver inte bara vara vila
Det viktigaste med semestern är att återhämta sig och det behöver inte alltid betyda att man sover dagarna långa. Självklart är det skönt att sova ut, äta sen lunch och chilla hela dagen, men det viktigaste med återhämtningen är att komma loss från det dagliga arbetet och göra något helt annat. Vi behöver slappna av och komma bort från tankar om arbetet och arbetsfrågor. Några av oss vill ha en ganska planerad och fartfylld semester medan andra behöver tre veckor på stugan utan större program. En bra semester är sådan som är lämplig för dig och gör att det känns helt ok att återvända till arbetet när semestern väl är över.

Vi har också olika längd på våra semestrar beroende på var vi arbetar, när vi senast bytt jobb eller  om vi har haft andra livssituationer som påverkat semesterns längd. Även kort semester har konstaterats bra för välbefinnande och enligt forskare syns inte semesterns effekt längre efter två veckor tillbaka på jobbet. Därför är det viktigt att sköta om återhämtningen även mellan semestrarna.

Våga vara ledig
Vi lever i ett samhälle där vi mäter och analyserar vad vi presterar och kraven skjuter ibland till skyarna. Det kan skapa ångest och dåligt samvete för att vi går på semester. Speciellt för personer som jobbar distans eller i chefspositioner, kan det vara svårt att urskilja på arbetstid och fritid. Det gör det extra viktigt att våga frigöra sig från jobbet och inte jobba under semestern. Våga vara ledig. Det gäller även att som arbetskollega att respektera den andra när hen är på semester och överväga när man verkligen behöver kontakta kollegan som är på semester. Kan ärendet vänta eller finns det någon annan som kan hjälpa?

I början av sommaren brukar det svämma över av tips hur vi får ut det mesta av semestern – det kan nästan kännas som för mycket. Vi vill lyfta fram några saker:

  • Lev i verkligheten – släpp alla måsten.
  • Boka in passligt med program – semestern skall inte vara en fastspikad tidtabell från morgon till kväll.
  • Gör det du vill göra – gör bara saker du och de du spenderar din semester med vill göra. Släpp alla onödiga prestationskrav.
  • Njut och våga vara ledig. Ett jobb är bara ett jobb.

Vi önskar er en skön och återhämtande semester!

Sabina och kollegerna på DIFF

Liknande nyheter

25.10.2024

Jari Jokinen tar över som ordförande för ANE

16.10.2024

Kollektivavtalsförhandlingarna är i igång – Avtalen kan göras fast denna vecka, säger YTN

10.10.2024

Rekrytering: Är du vårt nya studerandeombud på Novia i Vasa eller Ekenäs?