Festtal på Tekniska Läroverkets kamratförbunds 105. Årsfest

Festtal den 22.4.2022 på Tekniska Läroverkets kamratförbunds 105. Årsfest

Av ingenjör Hanna Gustafsson.

 

Ärade åhörare, BÄSTA alumner, studerande, inbjudna gäster och övriga festprissar!

Idag mina vänner skriver vi historia, TLK fyller 105 år och vi har alla samlats för att fira detta! Det är trevligt att samlas igen efter en corona-paus och träffa gamla bekanta samt lära känna nya människor. … Jag heter alltså Hanna Gustafsson och är gammal TLK-medlem själv. Några ord om mig, jag utexaminerades 2003 från Arcadas engelskspråkiga ingenjörsutbildning som hette Production Management. Under studietiden bytte programmet namn till Industrial management, och nu finns det inte mera. Men det som varit bestående är TLK.

Till först en snabb gallup. Ifall ni varit på årsfest tidigare, rulla på axlarna så får vi lite motion efter allt sittande. Finns det någon här som är på sin allra första årsfest? Ni har ju märkt, det brukar sjungas snapsvisor, och drickas ur efter varje sång. Efter helan dricker man glaset tomt, och det fylls på. Vid halvan dricks hälften, och så smuttar man på glaset vid tersen, kvarten osv, så vid kvällens slut har man totalt hällt i sig bara TVÅ glas, sådär i teorin, eftersom man dricker bara en del av vad man har kvar, så det blir aldrig tomt. I ingengörs-sammanhang brukar det dock inte stämma, och det brukar bli mycket fler, vilket också syns på de finurliga drinkbiljetter som ligger på borden. På ena sidan står det vin och på andra sidan snaps. Och på den en annan står det öl och på andra sidan snaps. Så snapsen får en stor roll.

Nåja, men vidare till min följande gallupfråga, hur många har varit aktiv i någon förening under studietiden? Det här med föreningsaktivitet är något jag skulle vilja lyfta fram. Ångrade ni någonsin att ni blev aktiva i föreningen?  Knappast. Led studierna av det? Javisst, men så otroligt många nya kontakter man knöt under den tiden och hur mycket man lärde sig! Man vet nämligen aldrig vilken slump eller vilket bordssällskap som kan t.ex. vara nyckeln till ett framtida jobb. Man lär sig hela livet ut, och en bra, mångsidig grundutbildning är a och o.

Som studerande skall man passa på att ställa alla dumma frågor, för under studietiden är man liksom ursäktad för alla ens korkade uttalanden, för man är ju ung och alla förstår att man måste fråga för att lära sig…. annat är det som utexaminerad, då är det ibland bättre att tiga och verka dum, än att öppna munnen och undanröja allt tvivel. 😊 Nå nej, skämt åsido, det finns inga dumma frågor, bara dumma svar. Som utexaminerad skall man framförallt förstå ATT fråga då man inte förstår, eftersom man annars antas veta, och man kan göra bort sig riktigt ordentligt om man inte ställer frågorna i tid.

Som ingenjör så kan man bli mycket. Under mina 20 nånting år i arbetslivet har jag jobbat med teknisk försäljning, marknadsföring, ekonomifrågor, teknisk ritning, planering, produktion på fabriksgolvet, kommunikation, översättning, kundbetjäning, projektledning, ännu mer försäljning, undervisning, handledning och koordinering. Just nu jobbar jag som chef på en skola för handikappade barn, med ansvar för personal och operativ verksamhet, och det var ju väldigt otippat för 20 år sedan, men man formar sin karriär med hjälp av de nätverk man skapar och framförallt de VAL man gör. Själv har jag fortsatt studera, bl.a. inom ekonomi och projektledning, och numera är jag behörig yrkeslärare, så det man börjar studera är inte nödvändigtvis det man jobbar med i följande 40 år, utan man kan bygga på sina kunskaper och erfarenheter och utveckla sig vidare, och rikta in sig på nya spår. Livet är livslångt lärande.

Något av det bästa med studietiden var alla laborationer vi gjorde, bl.a. minns jag när vi skulle lyfta trycksvärta från papper på Mariann Holmbergs kurs. Jag minns också bra de företagsbesök till olika företag som vi gjorde, där någon tidigare alumn nu jobbade och bjöd in oss för att vi kunde bekanta oss med produktionen och företagets verksamhet. Kontakterna man skapade under studielivet leder till och återfinns i arbetslivet. Och dessa kontakter är guld värda. Vi kommer snabbt in på att söka jobb och HÄR börjar nätverket spela roll! En givande diskussion under ett studiebesök med den som fattar beslut om vem som ska rekryteras kan vara det som leder till att just DU anställs. På motsvarande sätt kan ditt beteende vara det som stjälper dig, och du vet aldrig VEM som du ska imponera på och VAR du bedöms. Om du t.ex. spyr på bordet ikväll eller talar nedlåtande om någon annan så kan det vara det som din framtida chef som sitter vid samma bord kommer ihåg om dig, så tänk på att du ALLTID representerar, och man vill ju visa upp sina bästa sidor. Det handlar alltid om VAL ni gör. Skall jag beställa den där flaskan, eller skicka det där meddelandet, eller lägga upp den där bilden. På min studietid fanns inte sociala medier på samma sätt som idag, så vi kom lätt undan och tack och lov finns inga bildbevis på allt galet man gjorde. Annat är det i dagens läge, så lycka till med att navigera igenom studietiden.

Dagen då ni ger er ut på arbetsmarknaden kan kännas långt borta just nu men den är väldigt snart här. Och det är väldigt viktigt att ni förbereder er för den. För 40 år sen tilltalades man ”herr ingenjör” (det fanns knappast så många ”fru ingenjörer” på den tiden) och titeln kom med fast anställning och gällde hela livet. Dehär existerar inte längre, en fast anställning kan hävas på sex månader och jag fick lära mig snabbt att det jag trodde var lagstadgat som arbetstider, betalda semestrar, mammaledigt, pappaledigt, betald vård av sjukt barn inte var det utan detta är förmåner som facken förhandlat åt er i kollektivavtalen. Valet av fackförbund påverkar inte TES-avtalet men jag vill understryka vikten av att ni ansluter er före ni undertecknar det första anställningskontraktet. Har ni inte ännu anslutit er till facket så lönar det sig att göra det som studerande, eller så fort som möjligt, eftersom medlemstiden påverkar era dagpengar vid eventuell arbetslöshet. Det hjälper inte att skriva in sig då företaget inleder samarbetsförhandlingar, eller då det börjar vara ovisst kring arbetets varande i och med Ukraina-kriget, utan man borde ha varit medlem under en längre tid innan, så det lönar sig att ansöka om medlemskap långt innan man behöver det.

Inte minst för de juridiska fördelarna. Fast det skulle vara ett stort företag med en känd TLKare som anställer er så ha alltid fackets jurist att granska kontraktet, det kan ha stor inverkan i långa loppet. Själv har jag bett fackets jurist läsa igenom de flesta av mina kontrakt och jag har kommit åt att förhandla fram mycket bättre avtal och undvika några landminor. Jag har också haft stor nytta av fackets juridiska hjälp när jag legat i konflikt med arbetsgivaren, så det lönar sig att gå med. Oväntade händelser slår till, vilket vi alla märkt av i och med corona-pandemin, krig och naturkatastrofer, och det här är sådant som kan komma att påverka våra arbetsförhållanden och vår vardag. Ett fackmedlemskap är en säkerhet som det lönar sig att ha. VAL i livet.

När ni sedan kommit in i arbetslivet och verkat där ett tag så märker ni att våra värderingar spelar roll. Vi bär alla ett ansvar, och då man börjar sitta på nyckelposter kan man komma åt att påverka sin omgivning, t.ex. ur när det gäller miljöskydd, ekonomi, mänskliga rättigheter, jämställdhet och politik. Måttet på ett samhälles välfärd är hur bra de svagaste i samhället har det.

För att summera – njut av studietiden, skaffa er goda kontakter och ha roligt, utan att gå emot er egen värdegrund😊. Till sist vill jag önska er alla en riktigt trevlig kväll! Ta ert samhälleliga ansvar. Skål!

Liknande nyheter

21.11.2024

YTN fortsätter förhandlingarna inom teknologibranschen

25.10.2024

Jari Jokinen tar över som ordförande för ANE

16.10.2024

Kollektivavtalsförhandlingarna är i igång – Avtalen kan göras fast denna vecka, säger YTN