Byggingenjörer i Stavanger

I slutet av april kunde Novias blivande ingenjörer vid utbildningen i byggnads- och samhällsteknik vid Campus Raseborg göra en exkursion till Stavanger i Norge. Exkursionen var en del av kursen ”International Construction Engineering” som behandlar bland annat kultur och arbetsliv, business behaviour, internationell kommunikation, vett och etikett och byggnadsbranschen i världen. Mycket handlar om hur man bemöter olika kulturer och hur man respektfullt behandlar människor i sin omgivning.

Resmålsalternativen var alla inom Norden och det slutgiltiga valet blev Stavanger, Norge. Stavanger var speciellt intressant bland alternativen som föreslogs utav oss studerande. Stavanger är känt som ett centrum för oljeproduktionen i Norge. Norge är ett nordiskt land men känns ändå lite främmande och obekant för att det inte är så ofta man besöker landet om man till exempel jämför med Sverige. Kulturen i Stavanger kändes förvånansvärt bekant. Detta bevisades under kvällen då vi beslöt att ha de lite kul, släppa loss och bekanta oss med det vad Stavanger har att erbjuda.  Under kvällen hade vi möjligheten att socialisera och umgås med lokalbefolkningen samt se den lokala arkitekturen.

Vi hade olika besök inplanerade under vår tre dagar långa vistelse. Det första besöket var till Sweco Stavanger där de presenterade aktuella byggnadsprojekt i trä. Här fick vi bland annat höra om vilka utmaningar och möjligheter som uppstår då man bygger större byggnader i trä. I presentationen låg stor fokus på beräkningar av de planerade konstruktionerna, vilket var intressant för oss ingenjörsstuderande. Inspirationen till en av byggnaderna är en Star Wars relaterad figur som väckte stor uppmärksamhet.

På eftermiddagen besökte vi Finansparken, en kontorsbyggnad som har fått prisen ”årets byggnad” och ”årets träbyggnad” år 2019. Byggnaden ägs av SR-Bank och är till största delen konstruerad i trä, vilket var imponerande i sig med tanke på att byggnaden var runt sju våningar hög. Här fascinerades vi speciellt av de massiva trappuppgångarna som är byggda i träelementelement.

Foto: Towe Andersson

Dagen efter besökte vi Universitetet i Stavanger. UiS har ett brett utbud av Masters- och Bachelorsutbildningar. Då vi anlände till universitetet bjöds det på smarriga wraps, efter lunchen togs vi på rundtur av institutledare Mona W. Minde. Under rundturen presenterades bland annat en raket som skulle skjutas upp under de närmaste dagarna samt en mycket klassificerad racing-bil. Både raketen och bilen är byggd av studeranden vid UiS. Vi hann också få en inblick i oljeborrningsmetoder med minskade koldioxidutsläpp och andra ämnen relaterade till universitets utbildningsprogram.

Alla besök och presentationer gick på norska vilket kändes som ett bra val och det var fascinerande att lyssna på. Man förstod inte allt som sades men man plockade upp ord så att man fick sammanhanget och förstod helheten korrekt. Exkursionen var en väldigt trevlig och lyckad erfarenhet som helhet. Ifall man som studerande har möjlighet att delta i liknande resa rekommenderas det starkt.

Vi avslutade exkursionen, och vår absolut sista skoldag, med ett besök till den helt otroliga naturupplevelsen Preikestolen. Preikestolen bildades för mer än 10 000 år sedan och är Norges främsta naturattraktion. I fantastiskt väder och med gott humör och helt utan trängsel gjorde vi den branta vandringen upp till bergsplatån och beundrade de mest dramatiska vyer som de norska fjordarna har att erbjuda. Man kan gott säga att vi avslutade våra ingenjörsstudier på toppen!

Foto: Wille Dahlblom

Vi vill framföra vårt varma tack till Diff – Ingenjörerna i Finland och till Nordplus som har beviljat oss stipendium för att genomföra denna exkursion och få dessa fina upplevelser tillsammans!

Foto: Melissa Salin


 
Lucas Ahonen
Henna Ala-Keturi
Oscar Appelgren
Alexander Björkholm
Wille Dahlblom
André Enberg
Rasmus Eriksson
Miki Heikkinen
Robin Holmroos
Daniel Karlsson
Sakarias Lindholm
Nelli Paasikivi-Ahlström
Lasse Rapo
Melissa Salin
Morris Åkerlind
 
Towe Andersson
Johan Degerlund
Isa Melander-Ekström
 
Text: Melissa Salin, Miki Heikkinen, Sakarias Lindholm, Towe Andersson

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande nyheter

16.10.2024

Kollektivavtalsförhandlingarna är i igång – Avtalen kan göras fast denna vecka, säger YTN

10.10.2024

Rekrytering: Är du vårt nya studerandeombud på Novia i Vasa eller Ekenäs?

05.09.2024

Ledare för nordiska ingenjörsförbund träffades i Vasa