Byggnadsingenjören Amelia gjorde sin praktik i Norrbotten

Idén att göra min praktik utomlands kom från att jag diskuterat med min kusin och med en vän. De har båda jobbat i Sverige respektive Norge. Jag tog kontakt vintern 2023 med företaget de jobbar för och fick praktikplats och fortsatte med sommarjobb sommaren 2023. Då gjorde jag praktiken och jobbade i Skellefteå, Sverige. Detta område är en viktig del av den gröna industriella revolutionen i Norrland. Jag höll kontakten med företaget och var välkommen igen sommaren 2024, denna sommar har jag jobbat i en annan ort i Norrbotten, Sverige.

När det var dags att börja praktiken hämtade jag arbetsdator och telefon. Allt annat, så som arbetskläder, hjälm och skor, hade jag sen året innan. För att jag skulle få med mig allt, valde jag att köra med bil första gången jag reste. Under sommaren har det gått smidigast att flyga när jag skulle hem emellan. Väntetiden på flygplatserna gick snabbt när jag till viss del kunde jobba via datorn.

Boendet som företaget ordnat var klart då jag kom dit första gången. Det var ett egnahemshus där två andra redan bodde. De visade mig mitt rum samt var deras rum fanns. Allt fungerade riktigt bra, eftersom vi alla jobbade tillsammans kunde vi även samåka till jobbet. Senare under sommaren blev det att byta boende. Då upplevde jag att jag hade alldeles för mycket saker med mig. Det nya boendet var en etta utrustad med allt man behöver, en säng, en soffa, tvätt- och diskmaskin samt ett kök.

Själva jobbet var väldigt varierande och jag har i huvudsak fungerat som förman på bygget. Till en början fick jag lära mig allas namn och arbetsuppgifter samt följa med i deras uppgifter under några arbetsdagar. Detta för att jag skulle hitta en position var jag behövdes som mest.

En naturlig start blev det när en kollega slutade, jag tog över hans arbete och kom snabbt in i jobbet. Arbetsledning, problemlösning samt kreativa lösningar blev min vardag. Jag har bland annat planerat montageordning, följt upp vad som blivit gjort varje dag och fört dagbok. Jag har även deltagit i möten och hållit egna möten, exempelvis morgonmötet ute på site där vi sett till att arbetet börjar så smidigt som möjligt.

Andra uppgifter som jag haft under sommaren var att göra beställningar, hämta material samt ibland köra ut material dit vart det behövts. Jag har även hållit en god kommunikation med mina kollegor. Allt detta har känts naturligt för mig, dock har det eventuellt varit lite mycket att hålla koll på ibland.

Många företag jobbar tillsammans på en gemensam arbetsplats – kommunikation och samordning hör till det dagliga jobbet. Bilden är tagen för att min mamma skulle tro mig då jag förklarade att larvbanden är högre än vad jag är lång.

 

Under sommaren har jag lärt mig mycket nytt, bland annat att alla på site hjälps åt, vissa delegerar jobb mer än andra, andra hjälper dig mer än gärna. Att kunna svenska, finska och engelska flytande är något som varit en stor fördel. Jag är även glad att jag lärt mig använda diverse program som underlättat delar av jobbet. I våras pratade jag med min vän som

jobbat för samma företag. Han gav mig rådet att tänka sju steg framåt, han syftade då på att man inte enbart ska lösa dagens problem, utan också tänka på vad morgondagen bär med sig. Idag känner jag att det var ett bra råd som förberedde mig på sommarens diverse utmaningar.

Att tänka på:

  • Kolla hur det ligger till med boende – Ordnar du det själv eller gör företaget?
  • Hur ska du resa – Med bil, båt eller flyg? Eller eventuellt en kombination, se även till att bilen är i skick före du åker…
  • Ta reda på hur du ska jobba – Ska du jobba enligt ett roterande schema eller kommer du vara lokalt anställd?
  • Vad behöver du ha med mig? – Ett tips är att resa lätt, men ändå tänka på allt.
  • Tänk på att ha med rätt typ av kläder, även om det är sommar kommer vädret vara växlande ute på site.
  • Håll koll på beskattningen – Ska du betala skatt i hemlandet eller i landet du jobbar i? Detta gäller förstås om man även sommarjobbar eller får ersättning för praktikperioden.
  • Var beredd på att anpassa dig, visavrespekt och ta in allt det nya du kommer lära dig!

 

Amelia Sonntag
Byggnads- och samhällsteknik
Yrkeshögskolan Novia

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande nyheter

16.10.2024

Kollektivavtalsförhandlingarna är i igång – Avtalen kan göras fast denna vecka, säger YTN

10.10.2024

Rekrytering: Är du vårt nya studerandeombud på Novia i Vasa eller Ekenäs?

05.09.2024

Ledare för nordiska ingenjörsförbund träffades i Vasa