Finland framstår som fientligt mot internationella experter

Regeringen förbereder en så kallad tremånadersregel, som skulle innebära att utlänningar måste lämna Finland om de inte har fått ett jobb inom den perioden. Fackförbunden vill att regeringen åtminstone förlänger den föreslagna tidsperioden.  

Insinööriliitto och TEK publicerade på tisdagen en studie, enligt vilken nästan 90 procent av de utlandsfödda experterna inom tekniksektorn är oroliga över Finlands invandringspolitik. 

Cirka en femtedel av de internationella experterna har inte hittat ett nytt jobb inom sex månader efter att de blivit arbetslösa. 

Vid presskonferensen där studien offentliggjordes konstaterade Petteri Oksa, chef för intressebevakningen på Insinööriliitto, att dessa experter alltså skulle tvingas lämna landet om tidsgränserna tas i bruk. Sex månader är en relativt kort tid, även för en infödd finländare som söker ett arbete som kräver hög kompetens. 

Juhani Nokela, chef för samhällsrelationer vid TEK, föreslår direkt att regeringen förlänger tidsgränserna, till exempel till sex månader för alla invandrare och ännu längre för specialister, åtminstone till nio månader. 

Miika Sahamies, ledande expert vid Akava, påminde om att Finland behöver ekonomisk tillväxt för att upprätthålla välfärdsstaten. För att Finland ska klara sig i den internationella konkurrensen behövs toppkompetens inom olika områden. Arbetskraftsinvandringen har minskat två år i rad. 

Enligt undersökningen är invandringsviljan inte oåterkalleligt förlorad. Finland har många positiva aspekter, exempelvis upplever många svarande att de är jämlika med arbetstagare födda i Finland på arbetsplatsen. 

Ändå har över 40 procent upplevt diskriminering när de sökt arbete i Finland. Kravet på kunskaper i finska är ett av de största hindren för att få anställning. 

Mer än tusen fackligt anslutna medlemmar som talar engelska och deras utlandsfödda kollegor svarade på undersökningen. Undersökningen genomfördes i april. 

Nästan hälften av de svarande har universitetsutbildning, och över tio procent har en doktorsexamen. De vanligaste anledningarna till invandring var studier eller arbete. Nästan 70 procent av dem har tagit med sig sin familj eller partner till Finland. 

Förutom arbetstagare är även arbetsgivare oroade över regeringens planer. Till exempel publicerade Teknologiindustrin rf på måndagen en artikel om konsekvenserna av lagstiftningförslaget. 

(Omarbetad översättning av Janne Luotalas text i Insinööri-lehti 13.8) 

Liknande nyheter

05.09.2024

Ledare för nordiska ingenjörsförbund träffades i Vasa

27.05.2024

Full engångsersättning vid partiell föräldraledighet

13.05.2024

Längre semester och allmän löneförhöjning efterlyses