Välkomna med och fira Finlands första officiella dag för ingenjörer!

Internationella ingenjörsdagen 4.3 lyfter upp ingenjörernas roll i arbetet för hållbar utveckling   

När utmaningarna inom hållbar utveckling ska lösas, spelar ingenjörerna en viktig roll. I år firas Unescos internationella ingenjörsdag för första gången i Finland. 

År 2020 instiftades UNESCOs temadag World Engineering Day for Sustainable Development och i år uppmärksammas dagen också Finland. Finlands första officiella ingenjörsdag firas torsdagen den 4 mars 2021. Temat för ingenjörsdagen är det viktiga arbete som ingenjörer gör för att lösa utmaningar inom till hållbar utveckling, till exempel som aktörer inom klimatteknologin. 

  • Vi vill lyfta upp den centrala roll som ingenjörer har när utmaningar inom hållbar utveckling ska lösas. Vi vet redan nu mycket om de utmaningar som framtiden kommer att föra med sig, och därför är det viktigt att ingenjörsutbildningen kan möta de kommande behoven, säger Engineers Finlands ordförande Jari Jokinen.  

Ingenjörerna själva tycker också att hållbar utveckling är en viktig del av deras jobb. Det här märks speciellt tydligt bland studerande i branschen.  

  • De kommande generationerna av ingenjörer tycker det är mycket viktigt att främja hållbar utveckling under sin arbetskarriär. Det har kommit fram till exempel i undersökningar som Teknikens Akademiker TEK gjort, fortsätter Jokinen.  

 

Incitament för hållbar teknologi saknas 

För att Finland ska vara en föregångare inom hållbarhetsteknologi behövs det incitament som stöder utvecklingen av innovationer.  

  • Geologisk lagring av koldioxid och ren väteproduktion är exempel på teknologiska områden som just nu lider av ett underskott av innovationer. Enorma globala marknader utvecklas kring dessa teknologiområden och Finland borde definitivt vara med i utvecklingenkonstaterar Engineers Finlands generalsekreterare Tommi Grönholm. 

Som en del av programmet under ingenjörsdagen ordnar Engineers Finland ett webbinarium om temat tillsammans med UNESCO. Under webbinariet diskuteras hurdana förändringar som behövs i Finlands innovationssystem för att främja affärsmodeller för hållbar utveckling och cirkulär ekonomi. I diskussionen hörs VTT:s verkställande direktör Antti Vasara och europaparlamentariker Henna VirkkunenEvenemanget avslutas med en paneldiskussion där riksdagsledamöter och högskolornas ledning deltar. Webbinariet är öppet för alla intresserade 

Bekanta dig närmare med programmet här: engineersfinland.insinoori.fi  

 

Delta på sociala media

Under dagen vill vi att alla stolta ingenjörer och blivande ingenjörer lyfter upp sin egen yrkeskunnighet och sina ingenjörsstudier på sociala medier.
Delta i dagen genom att ta en bild, dela den på sociala media och använd #worldengineeringday, #hållbartarbete, #viktigtarbete. Du kan också lägga en ram på din Facebook-profilbild. Ramen heter World Engineering Day (by Tekniikan akateemiset TEK) och hittas under profilbilder, lägg till ram.


Engineers Finland är förbundet för de finländska ingenjörsorganisationerna. För tillfället företräder vi ca 150 000 ingenjörer och övriga experter samt förmän i branschen. Engineers Finlands syfte är att såväl nationellt som internationellt främja gemensamma utbildnings- och näringslivspolitiska intressen samt målsättningar på arbetsmarknaden.  

För mera information:  

Tommi Grönholm 
Generalsekreterare, Engineers Finland
tommi.gronholm@ilry.fi
+358 50 589 0486 

Jari Jokinen 
Ordförande, Engineers Finland
jari.jokinen@tek.fi
+358 40 091 4839 

 

Liknande nyheter

13.05.2024

Längre semester och allmän löneförhöjning efterlyses

05.03.2024

Anställda vid yrkeshögskolor fick eget kollektivavtal

22.01.2024

Akava ordnar utmarsch 6 februari 2024