YTN inleder påtryckningsåtgärder inom teknologibranschen

De Högre Tjänstemännen YTN påskyndar förhandlingarna med Teknologiateollisuuden työnantajat ry om ett nytt kollektivavtal genom att utlysa övertidsförbud inom teknologibranschen under tiden 4-19.12. Även resande i arbetets tecken under fritiden är förbjudet under den här tiden.

YTNs ordförande Teemu Hankamäki säger att inledning av påtryckningsåtgärder är nödvändigt, eftersom det i förhandlingarna erbjöds en löneförhöjning som rejält understiger inflationsprognosen. När arbetsgivaren dessutom inte var villig att diskutera allmän löneförhöjning, ledde förhandlingarna inte till resultat.

– Trots osäkerheten pga coronapandemin ser teknologibranschens läge bra ut som helhet och branschens produktivitetstillväxt spås bli flera procent. Oberoende av detta erbjuder arbetsgivaren de högre tjänstemännen en lösning som skulle betyda att en stor del av de ca 60 000 tjänstemännens skulle få sänkt köpkraft, säger Hankamäki.

YTNs förhandlingschef Petteri Oksa poängterar betydelsen av en allmän löneförhöjning som ges åt alla, som köpkraftens försäkrare inom medlemskåren. Han säger att arbetsgivarens förslag betyder i princip en lönesänkning för en del av de högre tjänstemännen.

– Man får nog ingenting utan att fråga också. Det är patetiskt, att det inte ens erbjuds något rimligt och att förnuft måste sökas genom påtryckningsåtgärder. Förhoppningsvis kan vi återgå till förhandlingsbordet och förhandla om en lösning för löneförhöjning som tryggar köpkraften för de teknologibranschens väsentliga resultatskapare. Utan en lönelösning med betoning på allmän förhöjningsdel lyckas det inte, säger Oksa.

Liknande nyheter

05.03.2024

Anställda vid yrkeshögskolor fick eget kollektivavtal

22.01.2024

Akava ordnar utmarsch 6 februari 2024

08.12.2023

DIFF – Ingenjörerna i Finland utlyser politisk arbetsnedläggelse