Åbo-Diffen besökte Tunturi-Tec i Pargas

Den 25 oktober togs 14 Diffare emot av bröderna Harri och Robert Tunturi på deras metallfabrik i Pargas. En av besökarna kom hela vägen från Borgå för att se vad hans studiekamrat från 1990-talet på ”Verket” hade åstadkommit.

Vi blev bjudna på kaffe med tilltugg och fick höra om verksamheten. Företaget grundades av Pertti Tunturi år 1986 och var huvudsakligen inriktat på underhållsplanering och maskin- och utrustningsteknik. Idag åtar man sig underleverantörsbearbetning för tillverkande företag och reparationsbearbetning för olika branscher. Vi har 8 CNC-fräsmaskiner och 8 CNC-svarvar. Då vi besökte företaget jobbade man bland annat på några traverskranar som exporteras. Dessa kranar väger 30 ton och mera och man förstår bättre varför de nya broarna till och från skärgården bör byggas snarats för att trygga företagens framtid.

Det var tacksamt att få se företagets verksamhet på fabriksgolvet och se de stora maskinerna. De flesta är förstås automatiserade, så maskinernas operatörer behöver ha en hel del datakunskap för att kunna styra arbetet på de produkter som bearbetas. Produktionsanläggningarna är 3500 m², varav 2300 m² är för plåt- och svetsarbeten, 800 m² för bearbetning, 100 m² för elektriska och 300 m² för lager och sociala utrymmen.

Företaget har två dotterbolag, Waterix och TunturiTec Electric. Waterix är specialiserat på projektering, tillverkning, installation och underhåll av vattenbehandlingsutrustning. Tunturitec Electric utför mångsidiga elarbeten och elektriska installationer för företag, hushåll, bostadsföreningar och offentliga fastigheter.

Under diskussionerna kom det fram hur man ser på utbildning av metallarbetare i regionen. Yrkesskolan har slutat metall-linjen trots en uppsjö av metallföretag i området. Idag kommer kunniga arbetare längre ifrån, bland annat Baltikum. Kanske något som kunde tas upp då vi träffar beslutsfattare.

DIFF Åbo tackar för trevligt bemötande och tackar bröderna Harri och Robert för att vi fick besöka dem, trots brådskande arbeten.

Text: Kenneth Jönsson

Liknande nyheter

27.05.2024

Full engångsersättning vid partiell föräldraledighet

13.05.2024

Längre semester och allmän löneförhöjning efterlyses

05.03.2024

Tjänster via Insinööriliitto 2024