Njut av skärgården i Åbo och Åboland

Åbo, Finlands äldsta stad, omringad av den vackra Åboländska skärgården känns som ett måste att besöka även denna sommar.

Åbo har allt en turist kan önska sig, kulturen, historian, naturen, staden, restaurangerna och sevärdheterna. För den som är intresserad av historia hittar du i Åbo Finlands enda arkeologiska musem.  Efter besöket i den underjordiska staden är det lätt att fortsätta till Klosterbacken eller varför inte besöka Åbo slott. Ifall man inte har möjlighet att resa till Åbo kan man ta del av staden via virtuella guidade turer. Nådendal känns som ett måste denna sommar med sin fina gamla stad och hamnområde samt golfbanorna för de äldre samt Mumindalen för de små. Byggnadsarbeten pågår på ön så något nytt för säsongen finns där att uppleva i sommar. Mumintrollen sover ännu men de har lovat vakna då restriktionerna lättar.

Skärgårdens ringväg erbjuder en ypperlig chans att bekanta sig med Åbolands skärgård. Åbo, St Karins, Pargas, Nagu, Korpo, Houtskär, Iniö, Gustavs, Tövsala och Nådendal. Du kan åka med bil eller buss, cykla eller gå. Skärgårdens ringväg firar 25 år i år. Under resan kan du bekanta dig men den fina naturen, besöka historiska platser, äta gått på någon sommarrestaurang. I år har finns det även nya övernattningsmöjligheter och restauranger som öppnat för besökare. Övernatta gärna ifall du har tid och ta dig en avstickare från huvudleden för att uppleva mer av detta sommarparadis. Havet är alltid nära och varje ö har sin egen charm. Denna skärgård kan inte marknadsföras nog, säger jag, flickan som vuxit upp i skärgårdens pärla, Nagu!

Söderlångvik gård på Kimitoön har genomgått en stor renovering och varit stängd två säsonger. Nu kan muséet äntligen öppna sina dörrar för allmänheten. Sommaren 2021 kommer muséet att visa mer än hundra verk från Amos Rex omfattande samlingar av inhemska pärlor från första hälften av 1900-talet. Liksom med restaureringen av byggnaden har den nya hängningen gjorts i 1930- och 40-talets anda, dvs då Amos Anderson själv vistades i Söderlångvik. Söderlångvik fungerar även som startpunkt för en av Kimitoöns vackra naturstigar. Purunpää naturskyddsområde bjuder på varierande terräng; bördiga lundar, karga bergsområden och havet ständigt närvarande. Från Glasbergets topp har man en fantastisk utsikt över Skärgårdshavets nationalpark.

Från Kimitoön kommer du även lätt till fortön Örö. Örö är en del av Skärgårdshavets nationalpark. Örö kustfort har varit ett militärområde i hundra år. Så historien på ön är lika unik liksom naturen.

Välkommen till Åbo och Åboland i sommar!

 

Text: Mikaela Pappila, ordförande för Åboavdelningen

Liknande nyheter

27.05.2024

Full engångsersättning vid partiell föräldraledighet

13.05.2024

Längre semester och allmän löneförhöjning efterlyses

05.03.2024

Tjänster via Insinööriliitto 2024