Lösning för tjänstemännen inom kemibranschen, teknologibranschen fortfarande utan avtal

Ett nytt kollektivavtal mellan fackförbundet PRO och Kemiindustrin undertecknades igår. Avtalet som berör tjänstemän inom kemibranschen, gummiindustrin, glaskeramiska industrin, sko- och läderindustrin, guldsmedsindustrin, borst- och penselbranschen samt för tjänstemännen vid Fiskars Finland Oy Ab. Avtalet betyder att den utlysta strejken nästa vecka och övriga stridsåtgärder inhiberas i dessa branscher.

Löneförhöjningarna är enligt avtalet 3,3 % fördelat på två år och kiky-timmarna slopas. Enligt Pros ordförande Jorma Malinen har stämningen under förhandlingarna varit god.

Avtalet följer alltså den allmänna linjen och öppnar förhoppningsvis upp för nya avtal för både tjänstemän och högre tjänstemän.

För tjänstemännen inom teknologibranschen har man ännu inte lyckats få ett nytt kollektivavtal. Ifall en lösning inte nås inleds en arbetsnedläggelse på utvalda företag måndagen 10.2. De företag som berörs hittas här. Medlemmar i DIFF som arbetar under tjänstemännens avtal förväntas delta i arbetsnedläggelsen. Strejkbidrag kan sökas via YTN för de som deltar.

Den pågående strejken för tjänstemän inom pappersindustrin fortsätter också nästa vecka ifall ingen lösning kunnat nås.

De högre tjänstemännen (YTN) har inga stridsåtgärder inom dessa branscher för tillfället så de medlemmar som går under högre tjänstemännens avtal utför sina vanliga arbetsuppgifter. Uppgifter som hör till dem som omfattas av strejken skall inte utföras.

Liknande nyheter

27.05.2024

Full engångsersättning vid partiell föräldraledighet

22.12.2023

DIFFs avdelningar har valt styrelser för 2024

08.12.2023

DIFF – Ingenjörerna i Finland utlyser politisk arbetsnedläggelse