Affärsresande genom tiderna

Den senaste tiden har varit olustig på många sätt av välkända covid-19-orsaker. Många av oss har under året inhiberat resor vi hade sett fram emot och nu vill eller kan man inte planera några resor alls.  

Men ibland måste man resa. Vår dotter bor i Niamey, Niger, i södra Sahara. Hon arbetade i  fem månader jobbat på distans från Finland. Tack vare bra teknik så kunde hon jobba lika bra eller kanske bättre än de som bor endast ett stenkast från ett Unicef kontor som helt stängdes i mars. Nu när flygfältet i Niamey i början av augusti igen öppnade för flyg från Europa eller Asien behövde hon ett giltigt negativt covid-19 bevis att uppvisa då hon kom in i landet och dessutom skulle hon stanna  i hem-karantän i två veckor. Resande har blivit något helt annat än vad vi varit bortskämda med. Världen var så liten då man kunde flyga för en billig peng vart som helst på jorden. 

Då jag undrade på detta med resande, så stötte jag på material med hur resandet har förändrats under de senaste 2000 åren. Här får ni en liten tidsresa.  

114 f.Kr. – 1450  Silkesvägen tar form  

Mycket mer än endast en särskild rutt, var silkesvägen ett spindelnät av landbaserade vägar som förenade Kina med Sydeuropa, redan så tidigt som det andra århundradet före Kristus. Såsom namnet antyder, så baserade sig handeln i början på att få silkesprodukter sålt västerut, men utvecklades till att bli något mycket mer; nämligen ett sätt att öppna upp affärsmöjligheter mellan civilisationer. 

 

27 f.Kr. – 180 e.Kr. Den Romerska Freden 

Denna, 206 år långa period, var en gyllene tid för romarriket. Handeln blomstrade, handelsmän och sjöfarare vågade sig längre bort då man ej behövde oroa sig för krig, bra vägar byggdes runtom hela Medelhavet och mot norra EuropaUtan sina skickliga ingenjörer hade antikens Rom aldrig kunnat fungera. I metropolen fanns rent vatten, allmänna bad, avlopp, kloaker och höga hyreshus. 

 

1271 Marco Polo var en av de första affärsresande 

En av de första dokumenterade affärsresande var Marco Polo (1254 – 1324), som vid 17 års ålder påstås bl.a. ha fört helig olja från Jerusalem genom Asien till Beijing. Han mottogs av Kublai Khan och stannade hos i Cathay (Kina) i hela 15 år innan han igen reste hem. Han var troligen en välbärgad handelsman i Venedig vid sin bortgång. 

 

1492 Christofer Columbus hittar vägen till Amerika

Den italienska sjömannen, sponsorerad av det spansk-portugisiska kungaparet, hittar i sitt sökande efter en väg till Indien den nya världen. Han landsteg på en av öarna i Bahamas och under fyra resor utvidgade han sedan det spanska väldet i Latin-Amerika. Han har betytt enormt mycket för att börja bygga en av de viktigaste handelsrutterna i världen.  

 

1760 – 1840 Den industriella revolutionen sätter fart på resandet 

Industrialiseringen, som kan anses ha börjat i England under 1760-talet, förändrade världen på många sätt. Fabriker uppstod, städernas storlek ökade enormt. Den kanske största direkta faktorn till detta var järnvägarna, som byggdes i snabb takt. Resande gick fortare än någonsin tidigare tack vare billiga, enkla och snabba förbindelser.

 

1807 Världens första ångbåtsbolag bildades

Som en förlaga till dagens affärsresor, öppnade Robert Fulton och Robert Livingston ett ångbåtsbolag i delstaten New York. En hjulångare förde resenärer mellan New York och delstatens huvudstad, Albany.  

 

1841 Thomas Cook grundar världens första resebyrå 

Turismpionjären” Thomas Cook gjorde ett avtal med Midland Railway att föra en större grupp resenärer fram och tillbaka från Leicester till Loughborough. Engelsmannen erhöll en kommission från järnvägsbolaget och sålunda var grunden lagd till bolaget som varade i 178 år innan det år 2019 tvingades i konkurs. 

 

1919 Det första affärsflygbolagen grundas

KLM (Holland) och Avianca (Kolumbien) startar sin affärsverksamhet ungefär samtidigt och tar i praktiken bort nästan alla fysiska hinder för fritt resande.  

 

1957 Världens första motel öppnas 

I staden Twin Bridges, Arlington, Virginia, marknadsfördes ett ”Motor Hotel” för resenärer i Washington DC området.  

 

 

 

1978 ”Business Class” blir ett fenomen

Flera flygbolag vill ta åt sig äran av att ha infört ”Business Class”. KLM körde med ”Full Fare Passangers” i en separat kabin, emedan British Airways lanserade uttrycket ”Club Class”Egentligen var det Qantas som myntade uttrycket ”Business Class”. Jan Carlzon på SAS sade omkring 1981 att det är ingen idé att ha ”Business Class” om det inte marknadsförs. Han lyckades ta SAS till nya höjder. 

1984 Mobira (senare Nokia)  Talkman inleder eran som revolutionerar kommunikationen 

Många bolag, tack vare en snabb miniatyrisering av elektroniska komponenter, började komma med telefoner som kunde användas av privatpersoner. Talkman vägde knappt 5 kilo, med batteri som räckte i hela 20 minuter, men ansågs vara revolutionär i storlek och design. Några år senare kom de första ficktelefonerna som vägde under ett kilo.  

 

1996 Första möjligheterna till ”online” tjänst för resor

Ett Microsoft bolag, Expedia, inledde en service på sin hemsida, där man kunde boka hotell, flyg och hyrbil. 

 

2017 Online bokning med mobiltelefon tar över 

Hela 79% av alla resor globalt fullföljdes via en smart telefon. Detta har gjort att en helt ny plattform har skapats för hur vi planerar och fullföljer våra resor. Vi kan i Finland vara glada över att vi fått vara med och påverka en hel värld med produkter och teknologi inom detta snabbt växande digitala område.  

 

2020 Covid-19 bestämmer hur vi kan eller får resa 

Distansarbete har i Sverige ökat från 15% i januari 2020 till 57% i maj 2020. Relationsbyggandet förloras. Under sommaren 2020 har svenska nöjesbåtar tvingats ta ned flaggan på sin segelbåt i hamn i Finland då värdfolket är rädda för smittspridande svenskar. Länder har bestämmelser på vart man får resa. Flygbolag, resebolag och hotellföretag går i konkurs. 

Kommentera gärna dina upplevelser för hur ditt resande har förändrats detta år. 

 

Källor: The Economist 1843, nämnda bolag 

– Kenneth J Jönsson

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande nyheter

27.05.2024

Full engångsersättning vid partiell föräldraledighet

13.05.2024

Längre semester och allmän löneförhöjning efterlyses

05.03.2024

Tjänster via Insinööriliitto 2024