Utbyte i skolan HTW – Hochschule für Technik und Wirtschaft i Berlin

Mitt namn är Emil Nystedt och jag spenderade sommarperioden 2022 på utbyte i skolan HTW, Hochschule für Technik und Wirtschaft som ligger i Berlin, Tyskland.

Jag har velat åka på utbyte redan under mina tidigare studier, men åkte aldrig, och senare har jag grubblat över att jag inte då tog chansen att åka. Under de första 3 åren i Arcada grubblade jag fortfarande på ifall jag skall åka eller ej, främst p.ga koronan och senare de koronarestriktionerna som fortfarande fanns kvar. Trots det bestämde jag mig till slut för att ansöka för ett utbyte.

Sedan länge har jag sett utbytet som en super bra möjlighet att förbättra mina språk och i det här fallet min engelska och tyska. Men också som en ypperlig möjlighet att få ta del av och leva i en ny kultur och att träffa nya människor och få ett brett kontaktnät.

Berlin valde jag på grund av kulturen där, som verkligen skiljer sig från resten av Tyskland. Men också för att det är en mycket stor stad i centrala Europa med många möjligheter och för att det är enkelt att resa till andra länder/ städer i Europa ifrån Berlin.

Staden Berlin i sig har mycket att erbjuda. Bland annat de ofantligt många techno klubbarna, pubber och internationella restauranger. Dessutom har Berlin mycket fina severdheter och platser som lönar sig att besöka.

I Berlin spenderade jag min tid mest på att umgås med andra utbytesstuderanden och i pubber/ klubbar. Utöver det reste jag runt i Europa en hel del med andra utbytesstuderanden jag träffat. Under de första veckorna hade jag blivit god vän med en brasilianare, en nederländare och några finländare som jag sedan spenderade så gott som hela utbytestiden med.

Jag var överraskad över hur lite fysiska timmar vi hade i skolan i Berlin jämfört med hur mycket jag vanligtvist skulle ha i Arcada med densamma kursmängden. Men därmed hade jag istället en hel del mer uppgifter att sköta på egen hand. Skolan HTW erbjöd mycket andra kurser än vad det finns på utbudet i Arcada, bland annat gick jag biomass energy och byggnadsautomation kurserna i Tyskland. Det var mycket intressanta kurser eftersom de är  aktuella ämnen och Arcada erbjuder inte direkt kurser inom dessa ämnen. Dessutom var jag mycket imponerad över hur vissa kurser var så mycket mer praktiska än vad jag är van med i Arcada.

Jag är oerhört lycklig och tacksam att jag valde att fara på utbyte och speciellt att jag valde Berlin.

Att vara på utbyte är en guldvärd erfarenhet och jag skulle när som helst göra det om igen. Därför kan jag varmt rekomendera alla som har minsta lilla tanken om att åka på utbyte, att göra det.

 

Ing. Stud. Emil Nystedt

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande nyheter

05.03.2024

Tjänster via Insinööriliitto 2024

05.03.2024

Anställda vid yrkeshögskolor fick eget kollektivavtal

22.01.2024

Akava ordnar utmarsch 6 februari 2024