Vad ska man tänka på innan man går på praktik?

Hej, alla DIFF medlemmar.

Mitt namn är Fredrik Grønstrand. Från och med hösten är det jag som är den nya studeranderepresentanten för Arcada.

Jag studerar själv på Arcadas energi- och miljötekniklinje, andra året. Jag har en bakgrund som tidigare professionell hockeymålvakt, som senare blev interreserad av att bli en ingenjör inom energi- och miljöteknik. Jag själv vill specialisera mig på VVS och jag har det senaste året varit på praktik hos VVS Nystedt lokaliserat i Lovisa.

Jag vill upplysa er lite på vad som är viktigt att tänka på när man ska på en praktikperiod. Det första steget är att fundera på hurudan praktik man är ute efter. Till exempel om man ska bli ingenjör inom elteknik är det smart att hitta ett sådant jobb som gör att man får jobba med el eller motsvarande. Praktik är en bra inkörsport till arbetslivet.

En annan sak som är viktigt att tänka på är att man måste veta skillnaden mellan inledande arbetspraktik och yrkespraktiken. Med inledande arbetspraktik så är det viktigare att få jobba mera med installationsdelen än den tekniska delen av yrket. Det är för att få en bättre översikt över vad som föregår på en vardaglig basis hos dom som installerar. Med det i bagaget har man också lättare att se och lösa problemen när man är färdigutbildad. Om man inleder yrkespraktiken är det viktigare att hitta ett jobb som man kan tänka sig att jobba med när man är klar med skolan. Sök efter ett jobb som erbjuder ingenjörs praktik eller planerings praktik till exempel. Det kan också vara smart att göra lite undersökning på vad företaget gör och erbjuder för erfarenheter, så att man hittar rätt praktikplats.

Innan man inleder praktikperioden är det dessutom bra att ställa upp ett mål om vad man vill få ut av praktikperioden. Det kan vara ett så enkelt mål som att förstå hur man kopplar en vattenledning eller något större som att förstå hur man planerar och gör ett helt vattensystem för höghus. Det att man har en målsättning med praktikperioden, gör praktiken mycket roligare och mer intressant.

Under praktikens gång så ska man fråga, fråga och fråga oavsett vilket praktikjobb man har. Det att fråga och visa intresse för jobben man gör resulterar i att man får en mycket bredare förståelse för branschen man beger sig in i. Det kan också medföra att arbetsgivaren blir intresserad av att erbjuda en stadigvarande arbetsplats när man är klar med skolan. Mitt sista tips är att skriva ned en eller flera gånger i veckan vad man har gjort, vilka erfarenheter man har fått och vad man har lärt. Det gör praktikrapporten enklare att skriva när man är klar med praktikperioden.

 

Jag önskar er en massa lycka till!

Hoppas detta kan hjälpa er lite på väg mot in mot er första, eller nästa praktikperiod. Jag ser fram emot att se er i skolans korridorer innan eller efter praktiken. Fram tillsdess hoppas jag ni håller er friska och att ni lär er mycket.

Fredrik Grønstrand
Arcadas Studeranderepresentant

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Liknande nyheter

08.12.2023

DIFF – Ingenjörerna i Finland utlyser politisk arbetsnedläggelse

24.11.2023

DIFFs styrelse för 2024 är vald

09.11.2023

Arbetsminister Arto Satonen kallade arbetsmarknadsparterna till seminarium