Läroverksingenjörernas klassificering

Hufvudstadsbladet publicerade 7.10 en artikel om problematiken kring läroverksingenjörernas formella kompetens. Artikeln har förståeligt väckt många frågor bland våra medlemmar.

1998 genomfördes högskolereformen varpå examen från yrkeshögskolorna fick status som högskoleexamen. Under en övergångsperiod mellan 1995 och 1998 kunde man välja att ta ut examen antingen från läroverken eller från de tillfälliga yrkeshögskolorna som fanns parallellt med läroverken.

Även om läroverksexamen inte har haft status som högskoleexamen har läroverksingenjörer i många fall haft behörighet att söka offentliga tjänster som kräver högskoleutbildning eftersom man i de offentliga organisationernas behörighetsstadgor definierat behörighetskraven som ”Högskoleexamen eller motsvarande tidigare utbildning på institutnivå”. Tyvärr har tillägget allt oftare tagits bort när nya behörighetsstadgor gjorts upp.

Problemet accelererade när Finland i sin rapport till EQF (European qualifications framework) hade lämnat bort examen som inte längre ges i Finland. Nivån på läroverksexamen har alltid tidigare ansetts ligga på samma nivå som yrkeshögskoleexamen (nivå 6) men nu ger inte utbildningsstyrelsen längre svar på vilken nivå läroverksexamen anses ligga på. DIFF har under det senaste året lobbat aktivt för att få in läroverksexamen på nivå 6 i rapporteringen till EQF och fortsätter att jobba för detta. Frågan har diskuterats med politiker och andra intresseorganisationer och vi har försökt lyfta upp problemet i media (artikeln i HBL en del av detta). Vi fortsätter att jobba på flera plan för att få in läroverksexamen i Finlands rapportering till EQF.

Frågan är viktig för oss men samtidigt är det bra att minnas att det främst handlar om arbete inom den offentliga sektorn. Läroverksingenjörer uppskattas på privata sidan och där likställs ingenjörsexamen oberoende om den är från yrkeshögskolor eller läroverk.

För att kunna motverka diskrimineringen av läroverksingenjörer inom offentliga sektorn är det viktigt att upplysa politiska beslutsfattare i exempelvis kommuner, samkommuner och sjukvårdsdistrikt om vikten av att i behörighetsstadgorna hålla kvar formuleringen om motsvarande tidigare utbildning på institutnivå. Vi hoppas att alla som har kontakter till dessa beslutsfattare hjälper till att belysa frågan.

Från DIFFs sida vill vi meddela att vi inte ger upp innan saken har rättats till. Ifall du har en läroverksexamen och jobbar inom offentliga sektorn, eller tror att du kommer att vilja söka jobb inom offentliga sektorn, kan det ändå vara bra att ta kontakt med någon av yrkeshögskolorna för att höra vad som krävs för att uppdatera din examen till högskolestatus.

Viktor Kock, DIFF verksamhetsledare

Kommentarer (3)

 1. Tom Blomqvist skriver:

  Kollade för ca 10 år sedan om man som läroverksing. kan få behörighet som yrkeshögskola Ing. I vasa så man inga problem fördjupad kurs i om jag mins rätt 2 ämnen, och i Ekenäs samma svar. Men arcada man bör söka in sig på nytt varefter man får tillgodo de ämnen man tidigare läst och studierna skulle ta ca 2 år. Frågade dom hört om tekniska högskolans vidareutbildning 2 år på sidan av arbetet och resultatet dipl. Ing. Bad dem tänka om, mötte en lärare från arcada för ca 2 år sedan och frågade om man gjort nåt åt detta. Han kände inte till detta.Så tydligen har man aldrig på arcada tänkt på saken och om 20 år så behöver man inte mer

  1. Tom Blomqvist skriver:

   Ser i ett annat e mail att arcada har vaknat.

 2. karl-johan österlund skriver:

  23.12.2021 kl 1850 VVV
  Beslutsfattarna – som ansvarar för saken – har sovit Törnerosasömn – och nu i alltför många år.
  Diffen med Akava m.fl. organisationer borde ju ha reagerat mycket kraftigare då felet gjordes.
  Själv studerade jag kvällstid i ett år i Metropolia för att för denna lägre högskoleexamen bekräftad.
  Intressant att man i Vasa och Ekenäs var fiffigare.
  Den nya examen var ju betydligt lättare än vår gamla examen där vi i Vasa läste t.ex. gymnasiets långa matte på ett år och det andra äret lika mycket till. … så det så. (Ps.. tom. Strekhot hade kunnat användas)
  OBS. Jämför med andra parallella yrkesutbildningar ! – Ta t.ex. Skogsteknikerna (från Ekenäs forstskola) som ju blev ingenjörer ”över en natt” – och har kallats skogsingenjörer sen dess. Diffen och andra kunde bättre värna även om ingenjörstiteln – nästan vem som helst kan ju kalla sig ingenjör – då ”patentskyddet” fattas. Och en Magister från universitet förblir alltid magister – oberoende hur gammal och kort utbildningen var. V.s.b. VVV tack för kommentar.
  Och ikväll ges visst Difffens info i saken på Diffens valmöte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande nyheter

27.05.2024

Full engångsersättning vid partiell föräldraledighet

13.05.2024

Längre semester och allmän löneförhöjning efterlyses

05.03.2024

Tjänster via Insinööriliitto 2024